محمد ناصر حق خواه | شهرآرانیوز؛ حالا ۲ روز است که دوباره خبر قطعی برق و شوکهای حاصل از آن به یکی از خبرهای پربازدید و جنجال آفرین تبدیل شده است. دوباره نقل محافل مردم این است که خاموشی ناگهانی و بدون اعلام قبلی چه عواقبی برای آنها داشته، چه نگرانیهایی را ایجاد کرده و این وضعیت تا کی قرار است ادامه داشته باشد. ماجرایی که حتی به تیم ملی شطرنج هم رسید و باخت آنها را رقم زد. تیم ملی شطرنج بانوان ما در ۲ روز گذشته روان آرامی نداشتند. آن گونه که در خبرها پیچید قهرمانان شطرنج به دلیل قطعی برق با مشکل روبه رو شدند و شکست خوردند.
در ادامه این خبر این طور گفته شده بود که شطرنج بازانی که با هزار امید و آرزو به فدراسیون شطرنج رفته بودند تا در رقابتهای آسیایی که به دلیل شرایط خاص کرونایی، حضوری برگزار نمیشود شرکت کنند؛ با چشمان گریان از فدراسیون به هتل محل اقامت خود بازگشتند. این خبر بد و تلخ بود و سخنان یکی از قهرمانان سرشناس شطرنج ایران، شادی پریدر، که گفته بود این بچهها خیلی حیا دارند که اعتراضی نمیکنند و خواهش کرده بود که دست کم ۱۰ روز برق فدراسیون را قطع نکنند هم به تلخی این خبر افزود.
داستان شکست شطرنج بازان فقط یک بخش ماجراست. در روزهایی که خیلی از بیماران کرونایی در منزل و در مراکز درمانی با دستگاه اکسیژن نفس میکشند؛ این قطعی برق تا چه حد میتواند خطرناک باشد؟! شاید جان فرد یا افرادی با همین قطعیها به سادگی از بین برود. این موضوع به دلیل اهمیت زیادی که داشت در توییتر هم حرف و حدیثهای فراوان ایجاد کرد. یکی از خبرنگاران حوزه سلامت هم پس از این قطعیهای مکرر این طور توییت زده بود: «می دانید با قطع برق، بیماران کرونایی که در منزل به دستگاه اکسیژن ساز وابسته هستند، امکان تنفس ندارند؟! میدانید با قطع برق، اگر یک هزارم درصد! برق اضطراری بیمارستان برای روشن شدن اکسیژن سازها وارد مدار نشود! برای بیماران کرونایی چه اتفاقی خواهد افتاد؟!»
در میان انبوه واکنش ها، نگرانی بسیاری از مردم هم ز مانی امتحانات با مقوله قطعی برق بود. خیلیها این نگرانی را داشتند که اگر در امتحان آنلاین مدارس و دانشگاهها فرد نتواند در زمان پاسخ گویی امتحاش را بدهد باید با یک ترم عقب ماندگی دقیقا چه کند؟ یا این همه کارمندی که این روزها دورکاری میکنند و کارهای گاهی حساس و وابسته به زمان تحویل را انجام میدهند، تکلیفشان چه میشود؟ از همه اینها گذشته یک سؤال اصلی دیگر این است که اصلا به هر دلیلی قرار است برق قطع شود؛ آیا مسئولان وزارت نیرو با چیزی به نام جدول زمان بندی آشنایی دارند؟
میدانند که شبکههای مجازی آمده و در دسترس همگان است و فقط کافی است جدولی منتشر کنید که در آن نوشته شده باشد از ساعت فلان تا فلان در محل شما برق نیست؟ آن وقت ما میتوانیم راحتتر با این وضعیت کنار بیاییم. مثلا بادبزنهای دستی را آماده کنیم تا در آن ساعتها خود را با آن باد بزنیم؛ یا یخ آماده کنیم تا دسترسی به آب سرد داشته باشیم و گوشی همراه مان را فول شارژ کنیم تا در این مدت بیکار نباشیم، البته که اینها شکلی از انتقادهای مؤدبانه و آرامی است که در زمان وصل بودن برق در حال انجام است.
اگر مسئولان به شبکههای اجتماعی که انگار با آن آشنایی ندارند، سری بزنند؛ مردم دارند با ادبیات دیگری از آنان میخواهند که یا جوری مدیریت کنند که برق قطع نشود یا حالا که آن نوع از مدیریت را ندارند؛ لااقل یک جدول بیرون بدهند تا با آن بدانیم کی قرار است بی برق باشیم، البته که شاید در گوشهای از سایتی یا کانالی با تعداد عضو کم، چنین جدولی وجود داشته باشد، اما لطفا اگر ممکن است کمی گستردهتر و در دسترستر باشد. حالا بماند که بودند افرادی که میگفتند به رغم اینکه جدول زمان بندی منتشر شده و نامی از محله آنها برده نشده، اما برقشان برای ساعتهایی قطع بوده است.
اگر خاطرتان باشد همین چند وقت قبل بود که بسیاری از شهرها با چنین بحرانی روبه رو شدند؛ بحران قطع ناگهانی برق و بلاتکلیف ماندن بسیاری از مشاغل و کسبه. اتفاقی که باعث شد تا دوباره انگشت اشاره به سمت مردم نشانه برود و از آنها درخواست شود تا در مصرف گاز صرفه جویی کنند تا بتوانیم به برق کافی دسترسی پیدا کنیم. همان موقع بود که مسئولان وزارت نیرو به میدان آمدند و ضمن اشاره به لزوم صرفه جویی از این گفتند که مصرف «غیرمجاز» برق از سوی استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال یک عامل مهم برای افزایش مصرف برق در کشور و در نتیجه قطعیهای مکرر آن است. داستانی که این روزها دوباره تکرار شده است و در ظاهر در بروز این مشکل بی تأثیر نیست، اما آن تجربه چند وقت پیش درس عبرتی برای دوستان در پی نداشته و حالا دوباره روز از نو و روزی از نو.